Brouwbroeders “Tripel”

[Begin datum brouwen: 01-10-2017]
Het eerste bier wat ik heb gebrouwen is de “Brouwbroeders Tripel”. Een bierpakket welke ik gekocht heb in een bierwinkel in Groningen. Na de handleiding een paar keer goed door te hebben gelezen ben ik gestart met het brouwen van het bier.

 

Om te beginnen, met het maischen, dit heb ik gedaan in een grote 5,5 liter soeppan, deze is eigenlijk net te klein voor het maischen, maar het is toch gelukt. Na het maischen was het filteren aan de beurt, dit heb ik gedaan in een evengrote pan met een zeef. Je houdt nu de wort over. Dit heb ik vervolgens gekookt en de hop toegevoegd. Nadat de wort goed gekookt/ingekookt is moet het afgekoeld worden naar zo’n 20 graden. Hierna kan je de wort in je gistingsemmer doen en de gist toevoegen. Vervolgens de emmer goed afsluiten en het waterslot er op.

 

Het gisten van het bier heeft zo’n week geduurd en toen was het rustig. De volgende stap is het bottelen, hiervoor heb ik zelf beugelflesjes gebruikt. Dit omdat deze makkelijk opnieuw te gebruiken zijn en makkelijk te hersluiten zijn. De flesjes heb ik eerst uitgekookt (30 minuten laten koken in water). De gistingsemmer welke ik heb zit een kraantje aan, hiermee is het makkelijk om je bier in de flesjes te laten lopen. Tip! Laat het bier via de hals in de flesjes lopen, dan schuimt het minder.

 

Eerst heb ik nog wat suikerwater toegevoegd aan het bier, dit is niet voor de smaak, maar voor het ontwikkelen van koolzuur en de nagisting op de fles.

 

Vervolgens hebben de flesjes 1 week in de kelder gestaan en heb ik de eerste geproefd. De smaak was redelijk en er was nog maar weinig koolzuur aanwezig, laat staan dat er een schuimlaagje op het bier zat.

 

Nog een week later het 2e flesje geprobeerd, er was meer koolzuur aanwezig en de schuimkraag zit er ook al wat aan te komen. Het bier was voller van smaak.

 

4 week later; Het bier is goed op smaak en komt een lekkere schuimkraag op.

 

Kortom, voor het eerste biertje wat ik ooit gebrouwen heb, is deze zeker goed gelukt. Enige, de schuimkraag verdwijnt snel, dit komt waarschijnlijk omdat de gistingstemperatuur toch iets te hoog is geweest. Een leermoment voor de toekomst.

 

Proost,

 

Harry