CaraHoppius (Test recept)

Om het bierbrouwen onder de knie te krijgen heb ik zelf een testreceptje gemaakt, mede omdat ik nog gist had liggen wat ik anders weg kon gooien. Het recept deel ik graag met jullie. Ik heb hem gemaakt met in het achterhoofd, als het niks wordt, dan is het jammer. Met onderstaand recept heb ik zo’n 2 liter bier overgehouden wat op dit moment staat de rijpen. Het andere heb ik geproefd en het alcoholpercentage mee gemeten.

 

CaraHoppius Test recept

680 gram Cara-pils
100 gram CaraMalt
150 gram Pale Ale mout
17 gram Hallertau Hersbrucker (pellets)
5,5 gram Munich gist
3,3 liter water

3,8 liter spoelwater @ 80 graden

45 minuten op 63 graden
10 minuten op 72 graden
5 minuten op 78 graden

Gefilterd via hydrofiele doek.
Daarna 30 minuten koken
10 gram hoppellets toegevoegd en nog 60 minuten koken.
15 minuten voor het eind van de 60 minuten nog 10 gram hoppellets toegevoegd.

Af laten koelen naar 20 graden, gefilterd de emmer in en gist er op verspreid.
Gist niet laten weken.

SG = 1042 voor gisting.
SG = 1019 na gisting

3,2% alcohol

 

1e dag na brouwen – ’s ochtends goed actief waterslot.
2e dag na brouwen – ’s ochtends geen activiteit in het waterslot, wel schuim op het wort.
2e dag na brouwen – ’s avonds geen schuim meer en geen activiteit, SG gemeten 1019. Proefje is goed, geen bittere of zure nasmaak.

 

3-12-2017 gebotteld met 14 gram bottelsuiker. ca. 7 gram per liter.

 

Na het brouwen en gisten viel mij de smaak nog niet tegen. Ik had een slechtere smaak verwacht. Maar we moeten nu het rijpen nog even afwachten. Zodra dit klaar is, dan laat ik zeker van mij horen. Ik verwacht dat dit met een week of 2 is.

 

[Update]
Iets later dan gepland, maar het biertje is best lekker geworden. Een heerlijke smaak, lekker vol.

Proost,

Harry

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *